Strona g³ównaPomocSzukajZaloguj siêRejestracja

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Czy dotar³ do Ciebie email aktywacyjny?
Grudzieñ 22, 2024, 11:54:45

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Szukaj

News
Zobacz w±tek dotycz±cy wtargniêcia na dach w celu realizacji prac bez zgody wspólnoty!
http://www.pilsudskiegodietricha.darmowefora.pl/index.php?topic=191.0

Stats
2104 wiadomo¶ci w 319 w±tkach, wys³ane przez 338 u¿ytkowników
Najnowszy u¿ytkownik: Superchipsoks
+  Forum osiedla róg Pi³sudskiego Dietricha w Legionowie
|-+  Rozrywka
| |-+  Kulinaria
| | |-+  Wykwintne Desery
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek. « poprzedni nastêpny »
Strony: [1] Do do³u Drukuj
W±tek: Wykwintne Desery  (Przeczytany 3176 razy)
2bob2
Administrator
Ekspert
*****

Reputacja 7
Offline Offline

Wiadomo¶ci: 251


Email
« : Listopad 02, 2008, 08:43:02 »

Gruszki w czerwonym winie

Przepis dla 4 osób

4 twarde gruszki
1/2 l czerwonego wina (najlepiej pó³wytrawnego)
5 cm kory cynamonu
3-4 ziarna ziela angielskiego
1/4 kawa³ek ga³ki muszkato³owej (¶wie¿o startej)
4 go¼dziki
sok z 1 limonki (ewentualnie cytryny koniecznie bez pestek)
4 ³y¿ki cukru
4 ³y¿ki konfitury malinowej (mo¿e byæ sklepowa)

Wycisn±æ sok z limonki i wlaæ do garnka, wsypaæ cukier, dodaæ ziele angielskie, ga³kê muszkato³ow±, ut³uczony cynamon,  go¼dziki a nastêpnie zalaæ winem. Gotowaæ na ¶rednim ogniu, a¿ syrop trochê zgêstnieje (oko³o 15 minut).
W tym czasie obieramy ze skórki gruszki, wydr±¿amy od do³u gniazda nasienne (specjalnym no¿ykiem lub ma³± ³y¿eczk±). Ogonki zostawiamy.
Gruszki ustawiamy pionowo, jedna obok drugiej w garnku odpowiedniej wielko¶ci. Zalewamy przecedzonym przez sitko winem i gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut. Gruszki wyjmujemy i uk³adamy na 4 talerzykach.
Wino, które zosta³o w garnku mieszamy z konfitur± malinow± i podgrzewamy na du¿ym ogniu, do momentu a¿ powstanie gêsty syrop. Polewamy nim gruszki i podajemy.
Je¶li mamy listki ¶wie¿ej miêty uk³adamy na gruszkach lub ewentualnie podajemy z kieliszkiem likieru miêtowego, co poprawi kompozycje smaku.
Smacznego!
Zapisane
Strony: [1] Do góry Drukuj 
« poprzedni nastêpny »
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap
Amber design by Bloc | XHTML | CSS

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

zerowkab brazylia2014 zipcraft weganizm bornfost