Strona g³ównaPomocSzukajZaloguj siêRejestracja

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Czy dotar³ do Ciebie email aktywacyjny?
Grudzieñ 22, 2024, 15:48:42

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Szukaj

News
Zobacz w±tek dotycz±cy wtargniêcia na dach w celu realizacji prac bez zgody wspólnoty!
http://www.pilsudskiegodietricha.darmowefora.pl/index.php?topic=191.0

Stats
2104 wiadomo¶ci w 319 w±tkach, wys³ane przez 338 u¿ytkowników
Najnowszy u¿ytkownik: Superchipsoks
+  Forum osiedla róg Pi³sudskiego Dietricha w Legionowie
|-+  Rozrywka
| |-+  Kulinaria
| | |-+  Tylko teraz jest szansa zje¶æ takie nale¶niki
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek. « poprzedni nastêpny »
Strony: [1] Do do³u Drukuj
W±tek: Tylko teraz jest szansa zje¶æ takie nale¶niki  (Przeczytany 2057 razy)
2bob2
Administrator
Ekspert
*****

Reputacja 7
Offline Offline

Wiadomo¶ci: 251


Email
« : Maj 23, 2009, 18:21:48 »

Tylko wiosn± mo¿na zje¶æ nale¶niki jedyne w swoim rodzaju - z dodatkiem kwiatków.
Ju¿ za kilka dni zakwitn± czarne bzy i akacja (rubinia akacjowa), których kwiatki s± jadalne i do tego smaczne.
Ja robiê puszyste ciasto nale¶nikowe i dodajê do niego kwiatki (mo¿na te¿ maczaæ w cie¶cie cale ki¶cie kwiatów a potem je sma¿yæ).
Poni¿ej przepis na ciasto nale¶nikowe, najlepsze do tego celu:
Sk³adniki:
- 1 szklanka m±ki pszennej (ja u¿ywam szymanowskiej),
- 2 ³y¿ki cukru,
- 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia,
- 1/2 ³y¿eczki soli,
- 2 jajka mocno rozbe³tane,
- szklanka t³ustego mleka
- 2 ³y¿ki sto³owe mas³a.

Jak przyrz±dziæ?
W odpowiednio du¿ym naczyniu mieszamy ze sob± jajka i mleko. Do misy wsypaæ suche sk³adnik,wymieszaæ a nastêpnie wlaæ zmieszane mleko z jajkami. Starannie wszystko wymieszaæ i dodaæ stopione ale nie gor±ce mas³o. Dok³adnie wymieszaæ aby nie pozosta³y grudki. Ca³o¶æ powinna mieæ konsystencjê gêstej kwa¶nej ¶mietany.

Nastêpnie mo¿na dodawaæ kwiatki (lub maczaæ ca³e ki¶cie). Najlepsza proporcja kwiatków do takiej ilo¶ci ciasta to 2 szklanki  kwiatków akacji bez ³ody¿ek lub tyle samo kwiatków czarnego bzu tak¿e bez grubych ³ody¿ek (mo¿na ¶ci±æ górne czê¶ci baldachimów). Wa¿ne aby kwiatki by³y zbierane w lesie z dala od dróg, bo najlepsze s± nie p³ukane (posiadaj± wtedy py³ek, który poprawia smak a danie ma w³a¶ciwo¶ci zdrowotne).
Sma¿ymy na lekko nat³uszczonej patelni na ma³ym ogniu. Najsmaczniejsze s± niedu¿e placki polane syropem klonowym lub sosem zrobionym na bazie pierwszych p³atków dzikiej ró¿y.
Najprostszy sos mo¿na wykonaæ na bazie konfitury z p³atków dzikiej ró¿y, nale¿y wzi±æ 2-3 ³y¿eczki konfitury oraz 2 ³y¿eczki miodu oraz 2 ³y¿eczki wody. Ca³o¶æ po utarciu powinno mieæ konsystencjê sosu.
Je¶li kto¶ ma dostêp do p³atków dzikiej ró¿y, nale¿y wzi±æ gar¶æ p³atków (zebranych przed po³udniem w bezdeszczowy dzieñ) i utrzeæ z 2 ³y¿kami cukru pudru i 2 ³y¿eczkami miodu. Pod koniec ucierania dodaæ trochê wody, tyle aby uzyskaæ niezbyt gêsty sos.
¯yczê smacznego.

Zapisane
Strony: [1] Do góry Drukuj 
« poprzedni nastêpny »
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap
Amber design by Bloc | XHTML | CSS

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

steampunk articz brygadaszarika zerowkab swiatmody