Tytu³: Bardzo stare przepisy! Wiadomo¶æ wys³ana przez: 2bob2 Pa¼dziernik 06, 2008, 10:13:15 W tym w±tku polecam prezentacjê starych przepisów, niektórych jeszcze w zgodnie z przedwojennym pi¶miennictwem.
Znaleziony przepis na przedwojenn± cytrynówkê: Wincenta Zawadzka - Gospodyni litewska Wilno 1856 CYTRYNÓWKA 3 garnce spirytusu, garniec wody, 9 ³utów suchych skórek cytrynowych wierzchnich, pó³tora ³uta cynamonu, wszystko to siê razem przepêdza. Albo oberzn±wszy wierzchni± skórkê ze ¶wie¿ych cytryn zalaæ je spirytusem 3 razy pêdzonym, a gdy postoj± w cieple parê miesiêcy, nie przepêdzaj±c przez alembik, zaprawiæ cukrem na wódkê. S³ownictwo: 1 garniec = 1 kwarta = 4 kwaterki = 1l 1 ³ut = 32-ga cze¶æ funta = 12,5 g alembik - kocio³ miedziany s³u¿±cy do destylacji alkoholu i innych napojów a nawet pachnide³, ówcze¶nie bardzo popularny by³ praktycznie w ka¿dej wiêkszej zagrodzie, obecnie u¿ywanie prawnie zakazane jako narzêdzia do pêdzenia bimbru. Je¶li kto¶ ma inny fajny przedwojenny przepis zapraszam do podzielnia siê nim na forum. Tytu³: Kordial Staropolski Wiadomo¶æ wys³ana przez: 2bob2 Listopad 02, 2008, 08:18:16 Kordia³ Staropolski oko³o 31 %
(z definicji kordia³ to szlachetny, mocny trunek, dawniej stosowany jako lek wzmacniaj±cy serce - st±d nazwa) 1 ³y¿eczka cynamonu mielonego (lub 10 cm kory ut³uczonej w mo¼dzierzu) 2 go¼dziki (nie wiêcej) 1/2 - 1 laska wanilii (je¶li podsuszona to jedna je¶li ¶wie¿a wystarczy po³owa) skórka z 1 pomarañczy (¶ciêta bez bia³ego) 0,5 l spirytusu 96 % 0,25 l wody 0,25 l syropu brzoskwiniowego 0,25 l syropu z czarnej porzeczki 0,25 l syropu malinowego 1 ³y¿ka sto³owa miodu (najlepiej gryczanego bo ma intensywny smak) 1/3 ³y¿eczki kwasku cytrynowego (lub sok z po³owy ¶redniej cytryny) Przyprawy i cienko skrojon± skórkê pomarañczow± zalaæ mieszanin± spirytusu i wody. Zamkniêty s³ój i odstawiæ na 5 dni. Nastêpnie przecedziæ, dodaæ syropy owocowe i miód. Odstawiæ na co najmniej 3 tygodnie. Po tym czasie ponownie przefiltrowaæ i rozlaæ do butelek. Otrzymamy ok. 1,5 l gotowego kordia³u, który mo¿na piæ po miesi±cu ale po 6 osi±ga po¿±dan± kompozycjê. Generalnie im d³u¿ej le¿akuje tym bardziej stonowany i wyra¼ny smak. |