Tytu³: Wykwintne Desery Wiadomo¶æ wys³ana przez: 2bob2 Listopad 02, 2008, 08:43:02 Gruszki w czerwonym winie
Przepis dla 4 osób 4 twarde gruszki 1/2 l czerwonego wina (najlepiej pó³wytrawnego) 5 cm kory cynamonu 3-4 ziarna ziela angielskiego 1/4 kawa³ek ga³ki muszkato³owej (¶wie¿o startej) 4 go¼dziki sok z 1 limonki (ewentualnie cytryny koniecznie bez pestek) 4 ³y¿ki cukru 4 ³y¿ki konfitury malinowej (mo¿e byæ sklepowa) Wycisn±æ sok z limonki i wlaæ do garnka, wsypaæ cukier, dodaæ ziele angielskie, ga³kê muszkato³ow±, ut³uczony cynamon, go¼dziki a nastêpnie zalaæ winem. Gotowaæ na ¶rednim ogniu, a¿ syrop trochê zgêstnieje (oko³o 15 minut). W tym czasie obieramy ze skórki gruszki, wydr±¿amy od do³u gniazda nasienne (specjalnym no¿ykiem lub ma³± ³y¿eczk±). Ogonki zostawiamy. Gruszki ustawiamy pionowo, jedna obok drugiej w garnku odpowiedniej wielko¶ci. Zalewamy przecedzonym przez sitko winem i gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut. Gruszki wyjmujemy i uk³adamy na 4 talerzykach. Wino, które zosta³o w garnku mieszamy z konfitur± malinow± i podgrzewamy na du¿ym ogniu, do momentu a¿ powstanie gêsty syrop. Polewamy nim gruszki i podajemy. Je¶li mamy listki ¶wie¿ej miêty uk³adamy na gruszkach lub ewentualnie podajemy z kieliszkiem likieru miêtowego, co poprawi kompozycje smaku. Smacznego! |