Tytu³: Tylko teraz jest szansa zje¶æ takie nale¶niki Wiadomo¶æ wys³ana przez: 2bob2 Maj 23, 2009, 18:21:48 Tylko wiosn± mo¿na zje¶æ nale¶niki jedyne w swoim rodzaju - z dodatkiem kwiatków.
Ju¿ za kilka dni zakwitn± czarne bzy i akacja (rubinia akacjowa), których kwiatki s± jadalne i do tego smaczne. Ja robiê puszyste ciasto nale¶nikowe i dodajê do niego kwiatki (mo¿na te¿ maczaæ w cie¶cie cale ki¶cie kwiatów a potem je sma¿yæ). Poni¿ej przepis na ciasto nale¶nikowe, najlepsze do tego celu: Sk³adniki: - 1 szklanka m±ki pszennej (ja u¿ywam szymanowskiej), - 2 ³y¿ki cukru, - 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia, - 1/2 ³y¿eczki soli, - 2 jajka mocno rozbe³tane, - szklanka t³ustego mleka - 2 ³y¿ki sto³owe mas³a. Jak przyrz±dziæ? W odpowiednio du¿ym naczyniu mieszamy ze sob± jajka i mleko. Do misy wsypaæ suche sk³adnik,wymieszaæ a nastêpnie wlaæ zmieszane mleko z jajkami. Starannie wszystko wymieszaæ i dodaæ stopione ale nie gor±ce mas³o. Dok³adnie wymieszaæ aby nie pozosta³y grudki. Ca³o¶æ powinna mieæ konsystencjê gêstej kwa¶nej ¶mietany. Nastêpnie mo¿na dodawaæ kwiatki (lub maczaæ ca³e ki¶cie). Najlepsza proporcja kwiatków do takiej ilo¶ci ciasta to 2 szklanki kwiatków akacji bez ³ody¿ek lub tyle samo kwiatków czarnego bzu tak¿e bez grubych ³ody¿ek (mo¿na ¶ci±æ górne czê¶ci baldachimów). Wa¿ne aby kwiatki by³y zbierane w lesie z dala od dróg, bo najlepsze s± nie p³ukane (posiadaj± wtedy py³ek, który poprawia smak a danie ma w³a¶ciwo¶ci zdrowotne). Sma¿ymy na lekko nat³uszczonej patelni na ma³ym ogniu. Najsmaczniejsze s± niedu¿e placki polane syropem klonowym lub sosem zrobionym na bazie pierwszych p³atków dzikiej ró¿y. Najprostszy sos mo¿na wykonaæ na bazie konfitury z p³atków dzikiej ró¿y, nale¿y wzi±æ 2-3 ³y¿eczki konfitury oraz 2 ³y¿eczki miodu oraz 2 ³y¿eczki wody. Ca³o¶æ po utarciu powinno mieæ konsystencjê sosu. Je¶li kto¶ ma dostêp do p³atków dzikiej ró¿y, nale¿y wzi±æ gar¶æ p³atków (zebranych przed po³udniem w bezdeszczowy dzieñ) i utrzeæ z 2 ³y¿kami cukru pudru i 2 ³y¿eczkami miodu. Pod koniec ucierania dodaæ trochê wody, tyle aby uzyskaæ niezbyt gêsty sos. ¯yczê smacznego. |